Pin
SOLICITĂ PROGRAMARE
Newsletter
Newsletter
Fii la curent cu cele mai noi oferte și informații din domeniul medical

Cum se folosește corect retinolul și care sunt beneficiile sale pentru ten?

Alegerea produselor dermatocosmetice adaptate nevoilor tenului tău este esențială pentru menținerea sau chiar pentru îmbunătățirea, pe termen lung, a sănătății pielii. Mai mult decât atât, este indicat să-ți completezi rutina de îngrijire cu tratamente regulate (cum sunt cele lunare) de dermatologie & dermatoestetică, conform indicațiilor medicului dermatolog: poate fi vorba, printre altele, despre tratamente antiacneice sau despre tratamente anti-aging, așa cum sunt tratamentele faciale OxyGeneo.

monica barladeanu geneo

Pentru a alege produse adecvate tipului tău de ten, este important să te informezi cu privire la compoziția acestora și, mai mult decât atât, să înțelegi rolul pe care îl joacă fiecare ingredient.

Cum unul dintre cele mai eficiente ingrediente care intră în compoziția produselor dermatocosmetice este retinolul, iar în ultimii ani s-a scris din ce în ce mai mult despre importanța acestuia, în rândurile următoare îți prezentăm cele mai importante lucruri despre retinol, pe care trebuie să le știi înainte de a opta pentru dermatocosmetice care îi valorifică proprietățile.

Ce este retinolul?

Retinolul este cel mai cunoscut derivat al vitaminei A, regăsit mai ales în produsele dermatocosmetice special concepute pentru reducerea ridurilor, precum și pentru tratarea acneei.

Retinol vs. retinoid – care sunt diferențele?

Este important să nu confunzi termenii retinol și retinoid. La bază, retinolul este, la fel ca acidul retinoic, un tip de retinoid.

Retinoizii sunt derivați naturali și sintetici ai vitaminei A. În timp ce acidul retinoic se găsește sub formă de unguente și produse care se eliberează pe bază de prescripție medicală, retinolul se găsește mai ales în produse dermatocosmetice care se eliberează fără prescripție medicală.

Dermatocosmeticele pe bază de retinol au multiple beneficii asupra sănătății tenului, despre care îți vom povesti în capitolul următor, însă este nevoie de mai mult timp până ce acestea își fac efectul.

Este bine de știut faptul că, în general, pielea tolerează mai bine produsele pe bază de retinol, iar posibilele efecte adverse sunt mai puțin numeroase și mai puțin grave decât cele ale produselor pe bază de acid retinoic (unul dintre cei mai cunoscuți acizi retinoici fiind tretinoina).

Beneficiile retinolului pentru ten

Îmbunătățirea aspectului pielii care prezintă semne de îmbătrânire

După cum am spus, retinolul se găsește în special în produsele dermatocosmetice cu efect anti-aging. Acesta accelerează producția de colagen și contribuie astfel la reducerea semnelor de îmbătrânire (ridurile).

Concret, cum se întâmplă acest lucru? Odată ajuns în derm, stratul intermediar al pielii, retinolul contribuie la neutralizarea efectelor negative ale radicalilor liberi, iar astfel stimulează producția de colagen și elastină.

Tratarea/prevenirea acneei

Retinolul este recomandat și pentru tratarea punctelor negre și a punctelor albe, specifice unui ten gras sau mixt. Mai mult decât atât, produsele care conțin retinol sunt benefice și pentru estomparea cicatricilor postacneice.

Nu în ultimul rând, retinolul ajută la desfundarea porilor și previne formarea comedoanelor.

Reducerea petelor pigmentare cu retinol

Încă un beneficiu esențial al retinolului constă în reducerea petelor pigmentare, favorizate, printre altele, de expunerea îndelungată la soare și de anumite dezechilibre hormonale.

Cum alegi și folosești retinolul, în funcție de nevoile tenului tău?

Folosit necorespunzător, retinolul poate avea efecte adverse, printre care amintim:

  • iritațiile cutanate;
  • exfolierea pielii;
  • fotosensibilitatea

Tocmai de aceea, este important să alegi cu grijă produsele dermatocosmetice pe bază de retinol. Dacă le incluzi în rutina de îngrijire pentru prima dată, optează pentru unele mai puțin puternice și analizează cu atenție modul în care pielea ta le tolerează.

De exemplu, Retinol Charisma Instant Lift cu Dermshield din gama Noon Paraceutical este disponibil în trei variante de concentrație:

  • retinol delicat 0,3% (potrivit, de pildă, pentru tenul sensibil);
  • retinol intens 1%;
  • retinol plus 1,6%.

În ceea ce privește momentul optim pentru aplicarea produselor dermatocosmetice pe bază de retinol, îți recomandăm să le folosești seara. În cazul în care le aplici în timpul zilei și te expui apoi la lumina soarelui, există un risc mai mare de manifestare a efectelor adverse anterior amintite.

O altă recomandare este să incluzi treptat produsele dermatocosmetice pe bază de retinol în rutina de îngrijire. Evită, la început, să le folosești în fiecare seară. În faza inițială, s-ar putea să fie suficient să aplici retinolul doar de două-trei ori pe săptămână. După aproximativ una-două luni, odată ce pielea ta se obișnuiește cu noul produs inclus în rutina de îngrijire, ai putea folosi retinolul în fiecare seară.

Concluzie

Retinolul are multiple beneficii asupra sănătății și, implicit, asupra aspectului tenului, însă atunci când îl folosești pentru prima dată, este important să-l alegi într-o concentrație adaptată nevoilor pielii și să-l introduci treptat în rutina de îngrijire.

Pentru a beneficia de un plan de tratament personalizat și pentru a descoperi care este rutina de îngrijire optimă pentru tipul tău de ten, îți recomandăm să programezi o consultație la Estetiq Medical Center. Medicii noștri specialiști în dermatologie sunt pregătiți să-ți ofere cele mai bune sfaturi și recomandări de îngrijire a pielii, pentru ca tu să te bucuri, pe termen lung, de un ten sănătos și frumos.

Ai o întrebare?

Ia legătura cu unul dintre consultanții noștri în problemele de sănătate și wellness.