Pin
SOLICITĂ PROGRAMARE
Newsletter
Newsletter
Fii la curent cu cele mai noi oferte și informații din domeniul medical

Revista Parinți și Copii – Dr. Daniela Bratu

Sfatul medicului
Homeopatia: ce este şi ce tratează

Pot fi administrate remediile homeopate şi femeilor însărcinate? Dar nou născuţilor? Doamna Dr. Bratu Maria Daniela, medic homeopat, diabetolog, nutriţionist şi endocrinolog, ne-a explicat cum funcţionează homeopatia, care sunt principiile ei şi cum este văzut pacientul prin prisma acestui gen de medicină alternativă.

Revista „Copii şi părinţi“: Cum definiţi, în termenii cei mai simpli, homeopatia?
Dr. Bratu Maria Daniela: Este o metodă terapeutică, bazată pe o farmacologie specifică. Pleacă de la principiul similitudinii şi utilizează substanţe care provin din regnul animal, vegetal, mineral etc, în doze foarte mici sau în diluţii infinitezimale.

Ce presupune principiul similitudinii?
În termeni populari, ar fi un fel de „cui pe cui se scoate“. Principiul similitudinii înseamnă următorul lucru: în granulele şi picăturile homeopate se găsesc substanţe care pot produce la o persoană sensibilă/sănătoasă anumite simptome asemănătoare cu cele ale bolii pe care vrem să o tratăm.

Ne puteţi da un exemplu?
Ceapa, de exemplu, produce lăcrimare şi secreţie nazală abundentă, însă în doze homeopate opreşte aceste simptome.

Deci punctul de plecare în vindecare sunt simptomele…
Ba chiar mai mult de atât! Homeopatia înseamnă, în primul rând, să tratezi fiecare pacient în funcţie de ce simptome are. Să luăm ca exemplu o banală durere de gât. Un pacient îmi poate spune că se simte bine când bea apă caldă, altul, deşi pare curios, când bea apă rece. Iar tusea, de exemplu, că este uscată sau umedă (cu expectorație) și durerile de gât mai accentuate în dreapta sau în stânga ori bilateral (când înghite, la deglutiție). La fiecare dintre cazurile de mai sus, remediul este altul, în mod clar, iar tratamentul, cum se subînţelege, individualizat. Şi, în al doilea rând, foarte important!, homeopatia mai înseamnă îngrijirea unui pacient mental, emoţional şi fizic.

Un alt fel de a spune că mentalul influenţează fizicul…
Exact! Doi pacienţi care suferă de aceeaşi boală se pot manifesta diferit, în sensul că unul este mai fragil emoţional şi acceptă mai greu maladia, iar altul mai puternic şi o acceptă mai uşor. În fiecare situaţie, remediile sunt diferite, deoarece modul lor de a reacţiona la boală este altul.

Deci totul pleacă din mintea noastră?
Mecanismul de acţiune al remediului homeopatic este energetic. Remediile nu se administrează în doze farmacologice, cum sunt şi medicamentele, ci
sunt infinitezimale. Reglează energia vitală, care este diminuată din cauza bolilor, poluării, a stresului, supărării etc. Prin urmare, totul pleacă de la mental. În momentul în care mentalul se îmbolnăveşte, încep să apară şi în plan fizic probleme.

Pot fi administrate aceste remedii homeopate şi femeilor însărcinate?
Pot fi administrate fără nici un risc gravidelor, nou născuţilor şi persoanelor în vârstă, în boli acute şi-n boli cronice. În cele acute, remediile acţionează rapid, în maximum 24 de ore, iar în cele cronice, evoluţia este mult mai lentă. Cu cât problema este mai veche, cu atât evoluţia este mai lentă.

Care sunt cele mai întâlnite afecţiuni în rândul bebeluşilor în sezonul rece?
Rinofaringitele sunt cele mai întâlnite în plan clinic. Ca simptome, vom observa temperatura crescută, agitaţia, respiraţia cu gura deschisă.
Pot apărea şi complicaţii, iar recidivele sunt frecvente. Acestea din urmă pot fi banale sau se pot complica de fiecare dată cu laringită, otită, bronşită sau bronhopneumonie. Pentru mine, ca medic homeopat, este foarte important să văd pacientul, să-l consult, să ştiu fiecare detaliu legat
de manifestări. Deoarece, repet: tratamentul este individualizat.

Să luăm, ca exemplu, o banală febră. Cum o descrieţi, ca medic homeopat?
Febra la nou născuţi şi la copil pune în discuţie două tipuri de probleme: cauza ei şi cum se poate trata. Ea vine la pachet cu o serie de simptome
minore, în afară de temperatura crescută, şi anume: agitaţie, ţipete, tulburări ale somnului, sete. Interogatoriul pacientului este foarte important: când a debutat episodul febril, cum s-a instalat – brutal sau progresiv, care este factorul declanşator,semnele asociate (care nu existau înainte la bebe) – dacă există refuzul de a bea apă sau bea apă mai multă decât de obicei, diaree, vărsături, tuse. Iar remediile administrate sunt diferite în funcție de tipul febrei (febră uscată instalată brusc, febră umedă instalată brusc și febră instalată progresiv). Niciodată nu putem fi siguri până nu vedem copilul. În consecință, homeopatia este total diferită faţă de medicina alopată unde, oricare ar fi simptomele, mergem de obicei pe un antipiretic, cum ar fi paracetamolul.

Dar când aveţi de-a face cu o complicaţie, cum procedaţi?
Dacă un copil are, de exemplu, pneumonie, nu îl tratez homeopat, îl trimit imediat la Urgenţe. Recomandarea mea este tratamentul alopat asociat cu cel homeopat.

Bolile apar de foarte multe ori şi pe fondul unui sistem imunitar slăbit. Cum poate fi întărit sistemul imunitar?
Aici părerile sunt împărţite. Mulţi homeopaţi susţin că nu există profilaxie (n.r. prevenţie) în homeopatie. Eu, în schimb, recomand anumite remedii homeopate, care se găsesc în drogheria Bebe Tei din Sun Plaza şi în Farmacia Tei, la unele dintre cele mai mici preţuri din țară. Asta se întâmplă în cazul bebeluşilor care nu sug la sân, un bebeluş alăptat luându-şi anticorpii din laptele de mamă.

Ce alte afecţiuni mai pot fi atenuate sau tratate cu ajutorul homeopatiei?
Anorexia, guta, diabetul, anumite afecţiuni endocrinologice, boli infecţioase, afecţiuni digestive, dermatologice, reumatologice, ginecologice, alergice, din sfera orl, astm, bronşite cronice, gripă, afecțiuni neurologice, dureri de cap, insomnii, oboseala cronică, tulburări de fertilitate etc.

Cât de deschişi sunt românii la remediile homeopate?
În ultimii ani, din ce în ce mai deschişi. Dar există încă multe persoane care confundă remediile homeopate cu cele alopate.

Dr. Bratu Maria Daniela – medic homeopat, diabetolog, nutriţionist şi endocrinolog
Estetiq Medical Center
Adresă: str. Romulus nr. 35, sector 3 (a 5-a stradă la dreapta din Piața Unirii pe Calea Călărași)
Telefon: 021. 323. 44. 05

Ai o întrebare?

Ia legătura cu unul dintre consultanții noștri în problemele de sănătate și wellness.