Pin
SOLICITĂ PROGRAMARE
Newsletter
Newsletter
Fii la curent cu cele mai noi oferte și informații din domeniul medical

Interviu Criosauna – Revista Psychologies

Ce este criosauna?
Aerocrioterapia sau criosauna este o metodă ce constă în răcirea simultană a întregii suprafețe a corpului uman, în mediu gazos, la o temperatură de până la -180˚C. Temperatura medie a corpului omenesc este de 36,5˚C iar frigul influențează mecanismele naturale în măsura în care organismul produce căldura necesară menținerii acestei temperaturi

Fiecare cm² al pielii conține 14 terminații nervoase care răspund la rece și doar 1 – 2 care răspund la cald. Receptorii termici cutanați trimit semnale electrice care informează despre alterarea echilibrului termic într-o arie specifică a creierului (hipotalamusul), unde se găsesc centrii termoreglării. Contracția initială a vaselor de sânge urmată de dilatarea acestora, crește fluxul de oxigen la nivelul celulelor, îmbunătățind funcționarea acestora și intensificând metabolismul.

Care sunt beneficiile/efectele criosaunei din punctul de vedere cosmetic, al păstrării frumuseții și tinereții?
În primul rând, aerocrioterapia stimulează producția de colagen, făcând pielea mai strălucitoare și mai fermă, reducând ridurile și celulita. Procedurile determină organismul să piardă o mare cantitate de energie. În funcție de greutatea corporală și de temperatura din cabină, în timpul unei proceduri, un pacient poate „arde” 150-200 kcal iar între proceduri 1.000-3.000 kcal. S-a observat că, în unele cazuri, pacienții care au făcut criosaună, au pierdut între 7 – 10 kg după o serie de 20 – 30 de proceduri.

În al doilea rând, se poate spune că terapia prin frig contribuie la menținerea frumuseții pentru că aburii răcoroși determină apariția endorfinelor care generează o stare de bine care se vede. Voi mai adauga faptul că prin accelerarea proceselor metabolice, tratamentele de înfrumusețare devin mai eficiente, existând în același timp avantajul reducerii durerii, inflamațiilor sau edemului.
De asemenea,criosauna mărește rezistența la efort iar după sport, ea ajută la o refacere rapidă și la reducerea febrei musculare, astfel că se obțin rezultate foarte bune prin asocierea celor două.

Dar pentru sănătatea întregului organism?
Criosauna este o tehnică destinată prelungirii vieții și corectării tulburărilor funcționale, parte a medicine integrative. Ea are efect benefic asupra sistemului imunitar întărindu-l, revigorându-l, dându-i un aer de prospețime. Are efect asupra sistemului nervos central și reduce stresul. După terapie, somnul este îmbunătățit, contribuind la creșterea nivelului de energie în activitățile de peste zi, de aceea, criosauna este recomandată celor cu un ritm de viață alert. De asemenea, criosauna scurtează perioada de recuperare după boli sau operații, reduce durerea și facilitează astfel kinetoterapia.

Există o bază medicală pentru această terapie?
Criosauna și-a demonstrat capacitatea de a îmbunătăți rezultatele tratamentelor medicale și de a reduce necesarul de medicamente iar efectele sale sunt analgezice, antiinflamatorii, antireumatice, vasodilatatoare și de relaxare musculară. Cercetătorii polonezi, germani, francezi și ruși au demonstrat eficiența aerocrioterapiei în lupta cu bolile sistemului osos și muscular, în afecțiunile cutanate, în dereglările endocrine și psihosomatice. Aceste efecte sunt rezultatul fluxului crescut de oxigen de la nivelul celulelor care îmbunătățește funcționarea acestora și intensifică metabolismul.

În ce măsură este potrivită pentru anumite afecțiuni? Are efecte curative?
Criosauna este recomandată pentru prevenirea bolilor cardiovasculare și în tratamentul tulburărilor neurovegetative vasculare. De asemenea, ea îmbunătățește procesele nutritive în organe și țesuturi, influențează proprietățile sângelui și are un puternic efect imunomodular. Terapia prin frig este utilizată frecvent în tratamentul hepatitei cronice, al cirozei hepatice și al disfuncțiilor neuroendocrine reproductive.
În neurologie, ea tratează migrenele și tulburările de somn, afecțiuni cu care omul modern se confruntă pe scară largă.

Pentru cine nu este recomandată criosauna?
Contraindicațiile aerocrioterapiei se referă la persoanele care suferă de boli cardiovasculare cronice decompensate, infarct acut, hipertensiune arterială stadiul 2 și 3, tulburări de ritm, febră, atac vascular cerebral, tuberculoză pulmonară, boli maligne, anemie severă, nevroză isterică sau urticarie la frig,
De asemenea, nu au voie să intre în criosaună femeile însărcinate și copiii cu vârsta sub 10 ani.
Însă nu constituie contraindicație prezența unor implanturi: silicon, tije, placa metalică intraosoasă.

Având în vedere temperaturile scăzute ne lovim de o senzație de disconfort? În acest caz mai putem vorbi de relaxare și îndepărtarea stresului, de acea componenta de wellbeing pe care o așteptăm de la o terapie?
Exista o oarecare senzație de frig dar asta nu înseamnă nicidecum discomfort. Se simte o senzație plăcută, rece, care crește în intensitate odată cu scăderea temperaturii în cabină. Pentru starea dvs. de comfort, terapeutul va supraveghea întreaga durată a procedurii, putând opta pentru a opri temperatura la nivelul suportat. Așa că, da, criosauna ne dă o stare generală de bine, un tonus aparte și o strălucire care se vede iar în urma unei serii de astfel de proceduri dormim mai bine și suntem mai fericiți datorită producției de endorfine.

Care este frecvența potrivită pentru a ne bucura de efectele sale? Putem vorbi de cure, eventual în anumite anotimpuri?
Pentru diminuarea celulitei și controlul supraponderabilității este necesară aerocrioterapie de 180 secunde, câte una pe zi, în serii de 20 – 30 proceduri. Numărul seriilor este stabilit de terapeut (se vor efectua cel puţin 2-4 serii) iar intervalul dintre serii nu va fi mai lung de o lună.
Aerocrioterapia este recomandată în orice perioadă a anului, efectele sale fiind de lungă durată, întărind sistemul imunitare și ajutând circulația sanguină. Totuși, se poate spune că în anotimpul rece efectul este mai intens datorită temperaturii de afară.

Cum se desfășoară o ședință de criosaună? (toti pasii, de la pregatire, cum trebuie sa stai in criosauna, reglarea temperaturii etc)
1. Primul pas constă în crearea unei fișe pentru client care va rămâne la terapeut și va fi completată la fiecare sedință, pentru o supervizare atentă a rezultatelor obținute
2. Criosauna se face în lenjerie intimă sau în costum de baie
3. Clientul primește papuci sanitari de unică folosință și botoșei de blană pentru a proteja extremitățile corpului.
4. După pregatirile necesare, clientul intră în cabina pregătită deja la o temperatură cu minus grade, stabilită în baza fișei și discuției cu terapeutul
5. Pentru a evita senzația de sufocare, corpul stă în aria azotului lichid doar până la nivelul umerilor
6. Start procedurii de o durată de 180 de secunde, timp în care temperatura va scădea constant în limitele suportabile. Terapeutul vă va supraveghea îndeaproape. Orice inconvenient poate pune capăt terapiei cu acordul clientului.

Ai o întrebare?

Ia legătura cu unul dintre consultanții noștri în problemele de sănătate și wellness.